Blogartikelen over business, lifestyle & meer

Blog

Welke autolease vorm past bij mij?

Als je een auto wil gaan leasen moet je eerst gaan kiezen welke leasevorm je wilt hebben. Tegenwoordig zijn er nog meer verschillende soorten, maar vandaag leggen we de focus op private en zakelijk leasen.

Zakelijk leasen

Voor zakelijk leasen heb je twee verschillende hoofdvormen financial lease en operational lease. Daarnaast kun je nog variëren in bijvoorbeeld looptijd. Zo zijn de shortlease zakelijk contracten ook heel populair. Terug naar de hoofdvormen, laten we beginnen met financial lease. Wanneer je zou kiezen voor financiële lease, koop je de auto in termijnen. In dit geval komt de auto ook op de balans van het bedrijf te staan. Juridisch gezien is de auto dan niet in eigendom van het bedrijf, economisch gezien dan weer wel. Deze vorm van leasen kan interessant zijn voor zzp'ers en ondernemers. Je kiest zelf hoeveel je maandelijks aan de auto kwijt bent (tot op zekere hoogte uiteraard). Daarnaast kun je ook een deadline kiezen in het huurcontract. In dat geval moet je het resterende bedrag aan het einde van de overeenkomst, tot maximaal de geschatte restwaarde van de auto nog betalen. Bij operational lease gaat het allemaal net even anders. In dat geval hoef je je nergens zorgen over te maken. Je betaalt elke maand een vast bedrag en alles wordt voor je geregeld. Dit is inclusief reparaties, apk, verzekeringen en onderhoud. Wat je wel zelf moet betalen zijn de brandstofkosten, dus hoe minder kilometers je rijdt des te goedkoper ben je uit. Wil je toch een aantal dingen los van je leasecontract betalen dan kun je ook kiezen voor netto operational lease. Dan kun je zelf bepalen welke services wel en welke niet in het contract opgenomen worden.

Private lease

Ook bij private lease heb je contracten met verschillende looptijden, zo kun je bijvoorbeeld voor shortlease prive gaan. Dit dat geval heb je, zoals de naam zelf al zegt, een korte looptijd. Dit hoeft niet altijd duur te zijn. Tegenwoordig heb je namelijk ook occasion lease, in dat geval lease je een tweedehandsauto. Wat private lease en zakelijk leasen met elkaar overeen hebben is dat ook hier alle kosten zijn inbegrepen: Vervangend vervoer, onderhoud, banden, pechhulp, reparatie, wegenbelasting en verzekeringen. Alleen de brandstofkosten moet je zelf betalen. Bij een occasion lease is het vaak zo dat je de auto hebt afgekocht als het contract afloopt. Dus aan het einde van dat contract is de auto helemaal van jou en dat is wel zo prettig.

Geef een reactie