Blogartikelen over business, lifestyle & meer

Blog

Alles wat je wilt weten over de hijskraan!  

Een constructie die in de bouw veel wordt gebruikt wordt ook wel een kraan genoemd. Kraan is hierbij dan een afkorting van hijskraan. Een hijskraan is een constructie gemaakt van metaal die kabel en katrollen bevat. Met deze kabels en katrollen kunnen goederen wordt verplaatst. Kranen worden veelal gebruikt om goederen omhoog te hijsen. Vandaar ook de naam hijskraan. Maar ook het verplaatsen van goederen of objecten of het laten zakken hiervan kan allemaal met een kraan worden uitgevoerd. Er bestaan behoorlijk wat modellen van de kranen maar in dit blog zullen we alleen de meest populaire hijskranen toelichten.

Mobiele kraan

De meest bekende hijskraan is misschien toch wel de mobiele kraan. De mobiele kraan is een hijskraan op wielen en is een voertuig op zichzelf. Die voertuig kan van A naar B worden gereden en is op deze manier heel flexibel. Doordat de mobiele kraan op luchtbanden staat kan hij wel alleen maar worden gebruikt op een gladde en vlakke ondergrond. Dit zorgt voor de benodigde balans. Eventueel kunnen er nog speciale zijstukken worden uitgeschoven als dat nodig is voor de werkzaamheden.

Torenkraan

Ook de torenkraan is een zeer populaire kraan in de bouw. Deze kraan verschilt echter wel behoorlijk met de mobiele kraan. De torenkraan kan namelijk behoorlijk de hoogte in. Iets wat voor een mobiele kraan vaak minder vanzelfsprekend is. De torenkraan dient ook op een vlakke ondergrond gezet te worden om zo zijn balans te houden. Hierbij wordt vaak ook contra ballast ingezet. De mast van de torenkraan is verticaal en gaat dus de lucht in. Op deze manier wordt hij ook uitgeschoven. Wanneer een torenkraan te koop staat is het goed om rekening te houden met eventuele wensen en eisen voordat je kraan daadwerkelijk wordt aangeschaft.

Portaalkranen

De portaalkraan, ook wel bovenloopkranen genoemd, zien we iets minder vaak maar worden zeker wel gebruikt. Deze kranen worden voornamelijk in fabrieken en werkplaatsen ingezet. Deze kranen worden niet van binnenuit bestuurd maar vanaf de zijkant. Dit gebeurt door middel van een afstandsbediening.

Autolaadkranen

De autolaadkranen vallen misschien minder op maar zijn in veelvoud aanwezig. Het zijn ideale kranen voor bedrijven in de transport sector. De kraan kan achterop de truck worden vervoerd en kan zo naar iedere gewenste locatie worden gereden. Vanaf hier kan de kraan worden ingezet voor laad- en loswerk. Echter is het ook voor deze kraan belangrijk dat hij op een vlakke ondergrond staat. Doordat kranen vaak zware objecten moeten verplaatsen is balans een hele belangrijke factor.

Geef een reactie