Blogartikelen over business, lifestyle & meer

Blog

Herenfiets kopen

Ben je opzoek naar een nieuwe heren fiets? Gelukkig is er in Nederland heel veel keuze uit verschillende soorten fietsen. Wat voor soort fiets je neemt, hangt af van de situatie waar je de fiets voor wilt gebruiken. Lees hier welke soorten fietsen er zijn en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een fiets. 

Type fietsen

Als eerste is het van belang om te bepalen wat je met de fiets wilt gaan doen. Het doel wat je voor ogen hebt bepaalt namelijk ook het soort versnellingen, remmen en bagagedrager bijvoorbeeld. Als je bijvoorbeeld lange afstanden moet fietsen naar het werk, kan een e-bike of elektrische fiets erg praktisch zijn. Zo heb je net wat meer ondersteuning, wat erg fijn kan zijn bij tegenwind. Of je kunt een fiets nemen met veel versnellingen, zo bestaan er fietsen met meer dan 20 versnellingen. Als je je fiets nodig hebt voor korte ritjes, bijvoorbeeld om even boodschappen te doen of je kinderen naar school te brengen, is een stads- of toerfiets ideaal. Een fiets zonder versnellingen is vaak goedkoper, en dus geschikt voor kortere afstanden. Voor de echte sportievelingen zijn er natuurlijk ook racefietsen. Als je met de trein moet reizen, en niet makkelijk op je plaats van bestemming kunt komen, is de vouwfiets een uitvinding. Er zijn nog veel meer soorten fietsen. 

Belangrijke elementen

Bij het aanschaffen van een fiets zijn er een paar onderdelen waar je op moet letten:

  • Het zadel

  • Het stuur

  • De remmen

  • Versnellingen

  • Framemaat van de fiets

Ten eerste is het fietszadel een belangrijk onderdeel. Er zitten namelijk verschillen in de soorten zadels. Met een goed zadel zorg je ervoor dat je geen zadelpijn krijgt. De verschillen in fietszadels zit in het materiaal, de vormgeving en de houding die je op de fiets hebt. 

Daarnaast is het stuur belangrijk omdat een stuur de houding bepaalt die je op de fiets aanneemt. Qua remmen heb je keuze uit een handrem en terugtraprem. Verder heb je nog keuze uit fietsen met of zonder versnellingen. Het voordeel van versnellingen is dat je makkelijker vooruit komt bij tegenwind bijvoorbeeld. Daarnaast kan dit handig zijn als je lange afstanden moet fietsen. En ten slotte is de framemaat van belang. De framemaat is de lengte van de buis die onder het zadel zit. Het juiste framemaat is belangrijk zodat je knieën niet tegen het stuur komen en je voeten nog bij de grond kunnen komen als je zit.

Al met al heb je dus veel keuze bij het kopen van een geschikte heren fiets. 

 

 

 

Geef een reactie